کاشان یکی از پرقدمتترین و تاریخیترین شهرهای ایران است. به گونهای که بسیاری از تاریخشناسان، این شهر را مهد فرهنگ و تمدن ایران میشمارند. از آنجا که این شهر مکانها و خانههای تاریخی زیادی را در دل خود جای داده، میتوان کاشان را یک شهر توریستی نیز دانست. بنابراین سفر به این شهر میتواند خاطرههای جذاب و شیرینی را برای شما به همراه داشته باشد. در این مطلب از عمارت محمودیه قصد داریم به تعدادی از مکانهای تاریخی این شهر اشاره کنیم.
تپههای سیلک
در حدود هشت هزار سال قبل از میلاد مسیح، مردم غارنشین فلات ایران به دلیل دگرگونیهای آب و هوایی و بوجود آمدن مزارع، به دشتها کوچ کرده و محلی برای سکونتشان فراهم کردند. کهنترین مردم دشتنشین، مردم سیلک بودند که در نزدیکی کاشان اقامت گزیدند. این محوطه باستانی در حقیقت از دو تپه شمالی و جنوبی در فاصله 600 متری از یکدیگر و دو گورستان تشکیل شده است. تپههای سیلک در حقیقت ویرانههای قدیمیترین نیایشگاه مردمان باستانی ایران بوده که آن را از گِل رس و سفال ساختهاند.
حمام فین
در قسمت جنوبی باغ فین دو حمام به نامهای حمام کوچک و بزرگ وجود دارد که هر دو بخشی از حمام فین هستند. حمام کوچک آثار دورهی صفویه میباشد و حمام بزرگ در دوران قاجاریه به دستور فتحعلی شاه ساخته شده است. در واقع حمام بزرگ مخصوص حاکمان و حمام کوچک به خدمتگذاران اختصاص داشته است. این حمام یکی از حمامهای قدیمی ایران است که به دلیل قتل امیرکبیر در آن شهرت یافته است. لازم است بدانید این بنا در سال 1314 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حمام سلطان امیراحمد
یکی از زیباترین حمامهای ایران، حمام سلطان امیراحمد است که قدمت آن به دوران سلجوقی و قاجار برمیگردد. این حمام نمونه ای منحصربه فرد و ارزشمند از لحاظ معماری و تزئینات داخلی محسوب میشود. این اثر از قسمتهایی مانند هشتی، پیشخوان، راهرو، سرماخوان، گرماخوان، صفه شاهنشین، خزینه و… تشکیل شده است. کاشیهای آبی فیروزهای و زرفام، سقفهای طلایی، گچبریهای هفت لایه و موزاییکهای طرحدار از زیباییهای معماری این حمام هستند.
حمام خان
حمام خان در بازار سنتی کاشان قرار گرفته و قدمتش به دوران زندیه برمیگردد. در این اثر تاریخی بینظیر و دیدنی، چیره دستی و هنر معماران ایرانی به وضوح دیده میشود. از لحاظ معماری این حمام شامل سه بخش اصلی سربینه، گرمخانه و چالحوض است. سر در گرمابه با کاشیهای فیروزهای رنگ و فضای سربینه با کاشیهای شش گوشه تزیین شدهاند. جالب است بدانید این حمام تا سال ۱۳۸۰ همچنان فعالیت داشته و مردم برای استحمام از آن استفاده میکردند.
تیمچه امین الدوله
این تیمچه در دل بازار سنتی کاشان واقع شده و قدمتش به زمان قاجار برمیگردد. در اواخر قرن 12 هجری در اثر زلزله، بازار سنتی کاشان تخریب شد و بعد از آن در دوران قاجار به همت فردی به نام فرخ خان غفاری که از رجال نامدار آن زمان بود ترمیم و بازسازی شد. پس از آن بخشهایی به این بازار افزوده شد که یکی از بخشها همین تیمچه بود و به نام بانی آن امین الدوله نام گرفت. وجود حوضی زیبا در وسط، هجرههای فرش و عتیقه فروشیهای قدیمی در اطراف این تیمچه علاوه بر زیبایی که به تیمچه دادهاند، این مکان را به محلی چشم نواز برای عکاسی تبدیل کردهاند.
تیمچه صباغ
تیمچه صباغ در زمان حکومت قاجار به همت حاج سید حسن ساخته شد. به همین دلیل این تیمچه را با نام بازار حاج سید حسن هم میشناسند. این تیمچه در بازار سنتی کاشان بعد از گذر از راسته رنگرزها واقع شده و در 1 مهر سال 1382 به ثبت ملی نیز رسیده است. وجود کافه سمرقند در این تیمچه با معماری قدیمی علاوه بر مکانی برای استراحت، انسان را به دوران قدیم میبرد.
تیمچه و سرای بخشی
این تیمچه و سرا تاریخی در راسته بازار کاشان قرار گرفته و مربوط به دوران قاجاریان است. بانی این مجموعه حسین بخشی بوده است. این تیمچه و سرا نمونهای زیبا و معمارانه دارد که در کنار تیمچه امین الدوله قرار گرفته است و فضایی خشت و گلی منحصر به فرد دارد.
امروزه در گرداگرد این سرا کافههای زیادی به وجود آمده و زیبای این فضای سنتی را چند برابر کردهاند. شما میتوانید علاوه بر دیدن از بازار و تیمچهها، جهت استراحت به این سرا و کافههای دلنشینش سری بزنید.
مسجد و مدرسه آقابزرگ
یکی از زیباترین و بزرگترین مساجد ایران، مسجد آقابزرگ کاشان است. ساخت این بنا در زمان پادشاهی محمدشاه قاجار آغاز شده و در سالهای نخست سلطنت ناصرالدینشاه به پایان رسیده است. مسجد و مدرسه آقابزرگ اثری ارزشمند از عناصر معماری و تزیینی است که شامل مجموعهای از سردر و هشتی ورودی، صحن مرکزی، شبستان، گودالباغچه و بادگیر میباشد. معماری بینظیر این بنا باعث شده تا این مکان مورد توجه همگان قرار بگیرد.
مسجد مدرسه سلطانی
مسجد مدرسه سلطانی که از مکانهای دیدنی کاشان محسوب میشود قدمتی دیرینه دارد. این بنا در مجموعه بازار تاریخی کاشان واقع شده است. این مکان تاریخی از یادگارهای معماری زمان قاجار است که به دستور فتحعلی شاه قاجار و به سبک مدارس چهار باغ و صدر اصفهان بنا گردیده است. این بنا که از بزرگترین و باشکوهترین مدارس علمیه کاشان است، هم اکنون محلی برای علمآموزی طلاب میباشد.
مسجد میرعماد
مسجد میرعماد یا مسجد میدان از آثار به ثبت رسیده ملی میباشد و مربوط به دوران سلجوقیان تا صفویه است. بنای اولیه این مسجد متعلق به دوران سلجوقی بوده که در اثر ویرانیهای زمان مغول، بعدها توسط خواجه عمادالدین از نو مرمت و تجدید بنا شده است. این بنا سردری رفیع، صحنی مربع شکل، چهار ایوان، گنبدخانه و دو شبستان دارد. منبری کاشیکاری شده در قسمت گنبدخانه مسجد قرار دارد که به زمان سلطان ابوسعید گورکانی مربوط میشود.
سخن پایانی
سعی کردیم در این مقاله شما را با تعدادی از مکانهای تاریخی کاشان که کمتر به آنها پرداخته شده بود، آشنا کنیم. امیدواریم که توانسته باشیم اطلاعات تاریخی خوبی را در این مقاله به شما منتقل کرده باشیم.
نظر (0)